Honda Civic Type R – Rekord na Nürburgringu

Po predstavitvi produkcijske različice na 2017 ženevskem avtosalonu, je novi Civic Type R postavil rekord avtomobilov s prednjim pogonom na slovitem Nürburgringu.  3. aprila 2017 je Type R desete generacije Civica prevozil ‘Zeleni pekel’ v rekordnem času 7 minut in 43,8 sekund.

Z novim časom je Civic Type R popravil FWD rekord proge za 3,39 sekunde, od svojega predhodnika, ki je nekaj časa tudi sam kraljeval na vrhu Nürburgringa, pa je bil hitrejši za skoraj 7 sekund. Zmagovit krog je bil dosežen v zaključku testiranj, na suhi progi in srednji temperaturi, vozilo pa je bilo enako produkcijski različici Type R. Razlika od prodajnega modela je bila le dodatno vgrajena varnostna kletka, dodatna teža pa je bila izničena z odstranitvijo zadnjih sedežev ter info-zabavnega sistema Honda CONNECT.

Novi Type R je bil del največjega razvojnega programa v zgodovini Honde – razvoja desete generacije Civica – in je bil zasnovan z namenom zagotavljanja največjega možnega užitka v vožnji, tako na cestah, kot tudi na dirkalni progi.

Za uspeh na legendarnem dirkališču je bilo ključnih več faktorjev, zagotovo pa je najzaslužnejši 2.0-litrski VTEC Turbo motor, ki proizvede 320 KM in 400Nm navora. Šest stopenjski ročni menjalnik s krajšimi prestavnimi razmerji poskrbi za odlične pospeške, celovit aerodinamični paket pa Type R-u zagotavlja izjemno stabilnost pri visokih hitrostih.

Naš novinec je tudi 16kg lažji od predhodnika, obenem pa je vzvojna trdnost šasije izboljšana za 38 odstotkov. Rezultat je precej boljši odziv krmilnega mehanizma in izjemna stabilnost v zavoju. K stabilnosti v zavojih in pri zaviranju pripomore tudi povsem novo večtočkovno vzmetenje zadaj.

Proizvodnja novega Civica Type R se bo začela poleti 2017, prve primerke v Sloveniji pa pričakujemo nekaj mesecev kasneje.

Honda Civic Type R – Drive forever. Povzetek rekorda:

 

2017 HONDA CIVIC TYPE R

2017 HONDA CIVIC TYPE R & VODJA RAZVOJA ŠASIJE RYUICHI KIJIMA

2017 HONDA CIVIC TYPE R