Honda Civic najbolj varen avto!

Honda Civic po raziskavi agencije Thatcham Research najbolj varen avto!

Britanska raziskovalna agencija Thatcham Research, ki jo je že leta 1969 ustanovilo tamkajšnje združenje zavarovalnic z namenom zmanjševanja škode v primeru prometnih nesreč in večanje prometne varnosti, je tudi letos pripravila spisek najvarnejših avtomobilov z letnico 2017. Med faktorji, ki so vplivali na uvrstitev avtomobilov na lestvico, so ocenjevali asistenčne sisteme za preprečevanje nesreč, kot najpomembnejšega pa so izpostavili sistem za preprečevanje nenamerne menjave voznega pasu, s katerim so bila opremljena vsa vozila na lestvici.

Poleg sistema za preprečevanje nenamerne menjave voznega pasu se je kot pomemben faktor za visoko uvrstitev izkazal tudi sistem samodejnega zaviranja v sili, še posebno, če je nadgrajen z možnostjo prepoznavanja kolesarjev in pešcev. Ti dve skupini udeležencev v prometu na letni ravni ‘pripomoreta’ h kar 30 odstotkom nesreč s smrtnim izidom ali težkimi poškodbami v EU, zato se bo prisotnost tovrstnega sistema v avtomobilu kot enega izmed kriterijev pri ocenjevanju z letom 2018 pričelo upoštevati tudi na testih Euro NCAP.

Ob upoštevanju vseh navedenih faktorjev in delovanju sistemov je komisija izbrala deset najbolj varnih avtomobilov, prvo mesto pa je osvojila nova Honda Civic.

(Povzeto po: Avto magazin)