Recikliranje in ponovna uporaba pogonskih baterij pri Hondi

HONDINE HIBRIDNE IN EV BATERIJE ZA »DRUGO ŽIVLJENJSKO OBDOBJE « V NOVI POBUDI ZA RECIKLIRANJE

Honda Motor Europe širi svoje sodelovanje s podjetjem SNAM (Societe Nouvelle d’Affinage des Metaux) pri recikliranju baterij, da bi s tem izboljšala trajnostno uporabnost baterij. SNAM bo na območju Evrope zbiral in recikliral baterije Hondinih hibridnih in električnih vozil in jih ali pripravil za »drugo življenjsko obdobje« uporabe obnovljivih virov energije ali pa v kolikor za to ne bodo primerni, uporabil dragocene materiale za recikliranje.

Da bi zagotovili sledljivost izrabljenih baterij in jih odlagali v skladu z okolijskimi standardi Evropske unije Honda in SNAM sodelujeta že od leta 2013. Ob širitvi tega sporazuma bo SNAM zbiral litij-ionske in nikljeve kovinske hidride (NiMH) pri pooblaščenih trgovcih Honde in/ali pooblaščenih odlagališčih in jih analiziral ali so primerni za recikliranje in /ali predelavo.

Tom Gardner, starejši podpredsednik Honda Motor Europe, je dejal: “Ker povpraševanje po Hondini široki ponudbi hibridnih in električnih avtomobilov še naprej narašča, se je  povečala tudi potreba po upravljanju baterij na okolju prijazen način. Tržni razvoj nam tako omogoča, da te baterije uporabimo za uporabo v drugem življenjskem obdobju ali za ponovno uporabo in napajanje ali pa z uporabo izboljšanih tehnik recikliranja za pridobivanje koristnih surovin, ki se lahko uporabijo za proizvodnjo novih baterij. ”

Za zbiranje rabljenih baterij se uporablja varen in ekološki transport. SNAM ob prihodu oceni, katere baterije so primerne za vgraditev v novo napravo za shranjevanje energije. Le-te potem uporabijo in so primerne za ponovno uporabo v napravah za domačo ali industrijsko rabo.

V primerih pa, ko so baterije poškodovane in niso primerne za uporabo v „drugi življenjski dobi“, je mogoče pridobiti materiale, kot sta kobalt in litij  z uporabo hidro metalurške tehnike, ki vključuje vodno kemijo. Te lahko ponovno uporabimo pri proizvodnji novih baterij, barvnih pigmentov ali kot uporabne dodatke za malto.

Drugi pogosto uporabljeni materiali, vključno z bakrom, kovino in plastiko, se reciklirajo in dajo na trg za uporabo pri proizvodnji različnih aplikacij.

SNAM je oblikoval spletno platformo, preko katere bodo pooblaščeni trgovci lahko zbirali izrabljene baterije. Da jim ne bo potrebno baterij shranjevati, jih bo SNAM pobiral v okviru 15 delovnih dni.

SNAM podpira Hondine dejavnosti na področju okolju prijaznega oblikovanja baterij, tako da lahko zagotavlja okolju prijazno obdelavo teh baterij ob koncu njihove življenjske dobe.

Honda Europe ima močan cilj v svoji viziji elektrifikacije: 100% elektrificirana paleta vozil v leto 2022. Prvi model, Honda CR-V Hibrid je bil lansiran v letu 2019. Letos mu bosta sledila še Jazz Hibrid in popolnoma električno vozilo Honda e.

AC-MOBIL d.o.o.