Ugoden nakup in menjava, nasveti ter AMZS test zimskih pnevmatik v Avtohiši Žibert

Kljub čudoviti in sončni ter topli jeseni, bo na koledarju kmalu 15.november. Zato ne pozabite na zimske gume, saj zima zagotovo pride, do 15.novembra pa morajo biti naša vozila opremljena s polno zimsko opremo.

Zakon o varnosti cestnega prometa namreč določa, da morajo biti vozila na cestah med 15. novembrom in 15. marcem ter tudi tedaj, ko se ob sneženju sneg oprijema vozišča ali je vozišče zasneženo, opremljena s predpisano zimsko opremo.

Obvezna zimska oprema pomeni zimske pnevmatike na vseh kolesih ali letne pnevmatike in v priboru ustrezno velike snežne verige za pogonska kolesa.

Za ugoden nakup in/ali vseh vrst platišč, nasvet, menjavo ali hrambo pnevmatik nas pokličite na 04 23 43 100 ali pišite na prodaja@honda-zibert.com.

Proizvajalci pnevmatik najpogosteje kot mejo za zimske pnevmatike navajajo 7 stopinj. 7 stopinj je vrednost pri kateri se začnejo lastnosti letnih in zimskih pnevmatik močno razlikovati. Zimske razmere ne pomenijo le zasneženih ter poledenelih cest, temveč tudi plundro, močne nalive z dežjem in velike količine snega. V vseh teh primerih, ki se lahko tekom dneva ali dni izmenjujejo, glavno vlogo odigrajo ravno pnevmatike.

Pnevmatike so edini stik naših vozil s cesto, zato igrajo ključno vlogo pri krmiljenju, udobju, prihranku goriva in zavorni poti. Pomembno je tudi redno preverjanje zračnega tlaka v pnevmatikah. Če je zračnega tlaka premalo, se zavorna pot podaljša, poraba goriva pa je večja.

AMZS je tudi letos objavil test zimskih pnevmatik. Lastnosti pnevmatik se preizkusijo na suhi cesti, na mokri cesti, na snegu in ledu, ugotovi se njihova glasnost, obraba ter število prevoženih kilometrov in izmeri poraba goriva. Uravnoteženost vseh navedenih lastnosti je izziv za inženirje in pnevmatike z najboljšo skupno oceno so tiste, katerih rezultat je čim boljši.

Kako izbrati zimske pnevmatike?

  • razmislimo o svojih voznih navadah – torej, če se npr. pogosto vozimo na mokrih cestah, potrebujemo pnevmatiko, ki je dobra na mokrem ter dobro in hitro odvaja vodo vzdolž tekalne površine. Če se veliko vozimo po zasneženih gorskih cestah, potrebujemo pnevmatiko, ki je dobra v snegu in ledu. V primeru veliko vožnje po mestu je pomembna dolžina zavorne poti ter čim manjša obraba. Pri športnem vozilu je vsekakor najbolj pomemben oprijem in lega na cesti…
  • odločimo se glede na model vozila ter moč motorja (SUV vozilo, športno vozilo…)
  • pnevmatike morajo biti vedno pravilne dimenzije. Če pogosto prevažate tovor, bodite pozorni tudi na ustrezen indeks nosilnosti.
  • pomembno je številko kilometrov, ki jih prevozimo

 

Kako poteka ocenjevanje pnevmatik pri AMZS?

Vsaka pnevmatika mora za posamično lastnost – razen za glasnost – doseči oceno dobro – zelo priporočljivo (****). V primeru, da je ne doseže pri posamezni lastnosti, razen glasnosti, je skupna ocena enaka oceni najslabše lastnosti. Npr. pnevmatika, ki ima na mokri cesti oceno 2,8 in je to njena najslabša ocena, ima tudi skupno oceno 2,8.

Legenda ocen: 0,5 = najboljše, 5,5 = najslabše

 

AMZS test zimskih pnevmatik v dimenziji 185/65 R15 T

 

 

 

 

AMZS test zimskih pnevmatik v dimenziji 205/65 R16 C T

 

 

 

 

 

 

Cena pnevmatike in najboljša skupna ocena naj ne bo edino merilo pri odločitvi. Upoštevajte nasvete, preverite teste ali nas pokličite na telefon 04 23 43 100. Lahko nam pošljete mail na prodaja@honda-zibert.com.

Pripravili vam bomo ugodno ponudbo tako za nakup, kot menjavo in hrambo pnevmatik!

www.honda-zibert.com