Ugoden nakup in menjava gum in platišč v Avtohiši Žibert in test zimskih gum

Vreme je že hladnejše in bliža se 15.november zato ne pozabite na zimske gume. Do 15.novembra morajo biti naša vozila opremljena s polno zimsko opremo, da se lahko varno spopademo z zahtevnimi in hitro spreminjajočimi se zimskimi voznimi razmerami. 

Zakon o varnosti cestnega prometa namreč določa, da morajo biti vozila na cestah med 15. novembrom in 15. marcem ter tudi tedaj, ko se ob sneženju sneg oprijema vozišča ali je vozišče zasneženo, opremljena s predpisano zimsko opremo.

Obvezna zimska oprema pomeni zimske pnevmatike na vseh kolesih ali letne pnevmatike in v priboru ustrezno velike snežne verige za pogonska kolesa. Poleg zimskih gum vam nudimo tudi ugoden nakup platišč za vaše vozilo.

Za ugoden nakup, nasvet ali menjavo pnevmatik in/ali platišč pokličite Avtohišo Žibert na tel. 04 23 43 100 ali pošljite sporočilo na servis@honda-zibert.com

Proizvajalci pnevmatik najpogosteje kot mejo za zimske pnevmatike navajajo 7 stopinj. 7 stopinj je vrednost pri kateri se začnejo lastnosti letnih in zimskih pnevmatik močno razlikovati. Zimske razmere ne pomenijo le zasneženih ter poledenelih cest, temveč tudi plundro, močne nalive z dežjem in veliki količine vode, večje količine snega ter tudi specifičnost suhe ceste v hladnih zimskih dneh. V vseh teh primerih, ki se lahko tekom dneva ali dni izmenjujejo, glavno vlogo odigrajo ravno pnevmatike.

AMZS je tudi letos objavil test zimskih pnevmatik. Lastnosti pnevmatik se preizkusijo na suhi cesti, na mokri cesti, na snegu in ledu, ugotovi se njihova glasnost, obraba ter število prevoženih kilometrov in izmeri poraba goriva. Uravnoteženost vseh navedenih lastnosti je izziv za inženirje in pnevmatike z najboljšo skupno oceno so tiste, katerih rezultat je čim boljši.

Kako izbrati zimske pnevmatike?
  • razmislimo o svojih voznih navadah – torej, če se npr. pogosto vozimo na mokrih cestah, potrebujemo pnevmatiko, ki je dobra na mokrem ter dobro in hitro odvaja vodo vzdolž tekalne površine. Če se veliko vozimo po zasneženih gorskih cestah, potrebujemo pnevmatiko, ki je dobra v snegu in ledu. V primeru veliko vožnje po mestu je pomembna dolžina zavorne poti ter čim manjša obraba. Pri športnem vozilu je vsekakor najbolj pomemben oprijem in lega na cesti…  Kot rečeno je torej pnevmatike pomembno izbrati glede na vaš vozniški slog in na vozniške navade.  Primer: če se vsak vikend zapeljete do vaše počitniške hišice v hribih, poiščite pnevmatike z dobrimi lastnostmi v snegu in na ledu, če pa tudi pozimi večino kilometrov prevozite po avtocestah, poiščite pnevmatike z dobrimi lastnostmi na mokrem in morda z manjšo porabo goriva ali majhno obrabo.
  • skupna ocena naj torej ne bo edino merilo pri odločitvi za nakup.
  • odločimo se glede na model vozila ter moč motorja (SUV vozilo, športno vozilo…)
  • pnevmatike morajo biti vedno pravilne dimenzije. Če pogosto prevažate tovor, bodite pozorni tudi na ustrezen indeks nosilnosti.
  • pomembno je številko kilometrov, ki jih prevozimo

Pnevmatike so edini stik naših vozil s cesto, zato igrajo ključno vlogo pri krmiljenju, udobju, prihranku goriva in zavorni poti. Pomembno je tudi redno preverjanje zračnega tlaka v pnevmatikah. Če je zračnega tlaka premalo, se zavorna pot podaljša, poraba goriva pa je večja.

Kako poteka ocenjevanje pnevmatik pri AMZS?

Vsaka pnevmatika mora za posamično lastnost – razen za glasnost – doseči oceno dobro – zelo priporočljivo (****). V primeru, da je ne doseže pri posamezni lastnosti, razen glasnosti, je skupna ocena enaka oceni najslabše lastnosti. Npr. pnevmatika, ki ima na mokri cesti oceno 2,8 in je to njena najslabša ocena, ima tudi skupno oceno 2,8.

Legenda ocen: 0,5 = najboljše, 5,5 = najslabše

 

Na letošnjem testu zimskih pnevmatik so pri AMZS preskusili 15 pnevmatik dimenzije 205/55 R 16 in 13 pnevmatik dimenzije 235/55 R 17.

AMZS test zimskih pnevmatik v dimenziji 205/55R16 H:

Pnevmatike v dimenziji 205/55R16H so na evropskem trgu najbolj prodajane zimske gume, saj ustrezajo veliki paleti avtomobilov. Zato je tudi izbira pnevmatik v tej dimnziji zelo velika.

Na testu se je z najbolj uravnoteženimi dobrimi lastnostmi izkazala gum Breidgestone Blizzak LM005, ki je bila odlična na mokri cesti, vendar je obraba le-te večja. Primerna je torej za tiste voznike, ki ne prevozijo veliko kilometrov. Drugouvrščena je guma Michelin Alpin 6, pri kateri je obraba majhna, na suhi in mokri cesti pa malenkost zaostaja za gumo Bridgestone. Skupno oceno zelo priporočljivo so dobile še pnevmatike Dunlop Winter sport 5 in Hankook i*cest RS2 ter MAxxis Premitra snow WP6.

 

AMZS test zimskih pnevmatik v dimenziji 235/55 R17 V:

Pnevmatike v tej dimenziji so namenjene srednjevelikim cestnim terencem, pa tudi nekaterim kombijem.

Pnevmatika Michelin Alpin 5 si je edina prislužila oceno zelo priporočljivo.

 

Cena pnevmatike in najboljša skupna ocena naj torej ne bo edino merilo pri odločitvi. Upoštevajte vse nasvete ali nas pokličite na telefon 04 23 43 100. Lahko nam pošljete mail na servis@honda-zibert.com.

Pripravili vam bomo zelo ugodno ponudbo!