Evropske pobude

Honda Automoviles Espana S.A.

Podpora Aktivni Afriki

Upoštevaje Hondino težnjo, da postane podjetje, kakršnega si družba želi, so sodelavci družb Honda Automoviles Espana, Honda Finance Spain in Hondinih trgovcev zbrali 101 kolo za Aktivno Afriko, špansko nevladno organizacijo, ki prispeva k socialni podpori v Malaviju in Keniji. Zaradi pomanjkanja cest in druge infrastrukture, potrebujejo zdravniki in učitelji v Malaviju za obisk svojih pacientov in učencev kolesa. Da bi jim omogočili potrebno gibljivost, so Hondini sodelavci sprožili enomesečno akcijo zbiranja koles, razobesili pri prodajalcih plakate in se pri zbiranju prispevkov povezali s kolegi. Kot rezultat teh prizadevanj so Hondini sodelavci, pa tudi kupci zagotovili kolesa in denarne prispevke. Zbrana in kupljena kolesa so sodelavci izročili Aktivni Afriki na posebni slovesnosti na dan podjetja, vsakoletni prireditvi, na kateri se zberejo vsi zaposleni iz družb Honda Automóviles España in Honda Finance Spain, da proslavijo Hondine vrednote in se posvetijo povezovalnim skupinskim dejavnostim. Aktivna Afrika je izrazila hvaležnost za darove, sodelavci pa so bili ponosni na svoj prispevek k razvoju družbe, ki živi v pomanjkanju.

Honda Italia Industriale S.p.A.

Hondina šola vožnje

Od leta 1998 Honda Italia Industriale vodi Hondino šolo vožnje, zanimivo doživetje na prostem, pri katerem lahko tako izkušeni vozniki kot popolni začetniki izpopolnijo svoje znanje varnega upravljanja motornega kolesa ali skuterja pod vodstvom usposobljenih sodelavcev Honde. Šola, ki poteka ob posebnih prireditvah po Italiji, približa zabavo in vznemirljivo doživetje vožnje novim rodovom, obenem pa se v gibljivi in dinamični italijanski družbi zavzema za varnost. Na posebni progi z vrsto ovir in težav lahko Hondini inštruktorji natančno povzamejo resnične okoliščine in podučijo vsakega voznika njegovi ravni znanja ustrezno. V letu 2008 je 30 sodelavcev, ki sodijo med najbolj vešče in izkušene voznike v Honda Italia Industriale, vodilo Hondino šolo vožnje na sedmih različnih prireditvah in privabilo 339 udeležencev. Pri štirih od teh je šlo za praznike Honde, na katerih so se lastniki hond lahko preskusili na dirkalni stezi. Hondina šola vožnje je potekala tudi na vsakoletnem kolesarskem prazniku in na dveh prireditvah Honda v mestu, ekstravagantnih predstavah, pripravljenih v italijanskem slogu.

Honda Bank GmbH

Poduk otrokom o vrednosti denarja

Willi Turturica dela pri Honda Bank, specializirani za financiranje vozil, in ko je učiteljica njegove hčerke omenila, da išče strokovnjaka, ki bi tamkajšnje učence poučil o finančni odgovornosti, se je ponudil v pomoč. Ob podpori svojega podjetja je g. Turturica naredil načrt in izvedel sklop dveh seminarjev za sedem- do osemletne učence. Otroci so zvedeli, kakšna je zgodovina in raba denarja, zakaj imajo različne valute različne vrednosti in kaj je koncept cene. Namen je bil obogatiti izobraževalni program in podpreti vzgojna prizadevanja staršev s podukom otrok o tem, kako odgovorno ravnati z denarjem, in se tako boriti proti zadolževanju mladih, velikem družbenem problemu v Nemčiji. Program je bil zelo dobro sprejet in g. Turturica že načrtuje nov učni sklop, v katerem bo učencem govoril o trgih.

Honda of the U.K. Manufacturing Ltd.

Izziv varnosti v HUM

V skladu z načelom spoštovanja posameznika in Hondinim proizvodnim načelom, po katerem “ne more biti proizvodnje brez varnosti”, prišteva Honda blaginjo svojih sodelavcev k temeljnim odgovornostim. Obenem Honda vedno išče možnosti, da družbi kaj vrne in s tem pomaga ustvarjati svetlejšo prihodnost za vsakogar. Po letu 1999 je Honda of the U.K. Manufacturing uresničila oba ideala prek programa Safety Challenge (izziv varnosti), ki se zavzema za poučenost sodelavcev o varnosti in prispeva družbi z zbiranjem denarja za plemenite namene.

Program Safety Challenge ima globalen učinek na razumevanje in izkušnje zaposlenih s problemi varnosti. Sodelujejo vse delovne skupine iz vseh področij proizvodnje in vodijo vsaka svojo podrobno varnostno statistiko. Vsakič, ko skupina doseže svoj cilj (npr. dopolni 80 zaporednih polnih izmen brez nezgode ali “varnih delovnih dni”), podjetje nameni prispevek eni od priljubljenih dobrodelnih organizacij iz krajevnega seznama po izbiri skupine. Do danes so sodelavci zbrali prek £100.000 za namene po svoji izbiri.

Poleg tega Safety Challenge vceplja delavcem globljo zavest o družbenih potrebah in jih spodbuja, da tudi sami od sebe prispevajo, ter s tem sproža človekoljubno verižno reakcijo, ki zdaleč presega njen že tako precejšen finančni pomen. Dejanja sodelavcev prispevajo tudi k boljši poučenosti o vprašanjih varnosti v panogi in širše. Kot pobuda k osveščenosti o varnosti in tudi kot človekoljubno prizadevanje je Safety Challenge postal priljubljen, daljnosežen in zelo uspešen program.

Honda Portugal S.A.

Čiščenje plaž se širi po svetu

Hondina inovativna naprava Beach Cleaner, posebno oblikovan priključek v obliki grabelj s sitom za pobiranje naplavin in razbitin s plaž, ki ga vleče štirikolesnik ATV, je na Japonskem prvič zapeljal na obalo maja 2006. Kot zamisel Hondinega inženirja, odločenega, da z uporabo Hondine tehnologije ohrani plaže v prihodnosti primerne za bose noge, je akcija postala velik uspeh in se v letu 2007 razširila tudi po svetu, ko je Honda Portugal maja 2007 vodila poskusno čiščenje na treh lokalnih plažah. V ta namen sestavljena skupina, v kateri so bili predstavniki družb Honda Motor, Honda R&D, Honda Portugal in EMAC, javnega podjetja iz pokrajine Cascais, je vodila eksperiment, ki je še enkrat dokazal učinkovitost Hondinega sistema in velik pomen te pobude. Rezultati so bili nič manj kot osupljivi. Spodbujena ob tem uspehu se je Honda Portugal odločila, da očisti plažo Carcavelos v počastitev svetovnega dneva okolja, 5. junija 2007. Skoraj vsi sodelavci Honde Portugal so pri tem sodelovali, pomagali prenesti Beach Cleaner na obalo in potem zavihali rokave tudi pri delu. Osebje EMAC-a je pomagalo pri pobiranju smeti. Sodelavci Honde so povedali, da se s ponosom udeležujejo delovne akcije, in izrazili navdušenje, da lahko Beach Cleaner spravi na dan tudi majhne kose odpadkov, ki jih z drugimi napravami ne bi bilo mogoče zajeti. Predstavniki občinske uprave Cascais so izrazili hvaležnost vsem udeležencem, ki so pomagali lokalnim plažam vrniti njihovo naravno lepoto. Honda Portugal bo nadaljevala projekt čiščenja plaž kot eno od svojih ključnih pobud in prispevkov lokalni skupnosti.

Nazaj na vrh