ASIMO, Hondin humanoidni robot, praznuje 10. obletnico

02.11.2010 – ASIMO, Hondin humanoidni robot, praznuje 10. obletnico

ASIMO je dosegel pomemben življenjski jubilej, ko je 31. oktobra praznoval svojo 10. obletnico. Honda je pred desetletjem naredila takoizpopolnjenega humanoidnega robota, da je sprožil revolucijo v robotski tehnologiji. Obletni dogodek so obeležila posebna spletna mesta in filmi, objavljeni na ta dan, z novimi fotografijami, videi, zgodbo o njegovem nastanku in sodobnimi aplikacijami za pametne mobilnike.

Programska aplikacija “Run with ASIMO” za pametne prenosne telefone iPhone in Androidpredstavlja ASIMA in druge Hondine robote kot like, s katerimi lahko uporabnik komunicira (obe različici, za iPhone in Android, bosta kmalu na voljo).

Hondine raziskave v humanoidni robotiki so se začele pred skoraj četrt stoletja in 14 let pozneje, 31. oktobra 2000, je nastal ASIMO. Od njegove evropske predstavitve na Tehnični univerzi v Darmstadtu junija 2003 je ASIMO navdihoval, poučeval in vplival na tisoče ljudi po vsem svetu ter požel odobravanje tako inženirjev kot znanstvenikov.

ASIMO je obiskoval muzeje znanosti po Evropi, se srečeval s člani kraljevih družin in državnimi voditeljiter celo obiskal Evropski parlament.

ASIMO je del Hondinega dolgoletnega raziskovalno-razvojnega programa na področju robotike in človeške mobilnosti. Hondin cilj je razviti robota, ki bo ljudem sposoben pomagati pri vsakodnevnih opravilih; robota, ki bo lahko prevzel nekatere naloge in nam tako olajšal življenje ter ga naredil prijetnejšega.

Koristnost takšnega humanoidnega robota ne bi bila omejena samo na domače okolje, temveč bi vključevala vsako situacijo, kjer ljudje potrebujejo pomoč in sodelovanje.

Honda zdaj svoje raziskave osredotoča na razvoj inteligence, pa tudi boljše razumevanje okoliščin idealne komunikacije in odnosa med ljudmi in humanoidnimi roboti.

Končni cilj projekta Asimo je zasnovati resnično uporabnega humanoidnega robota in nadaljevati razvoj inteligentnih sistemov za uporabo v drugih Hondinih proizvodih. Poleg tega Honda kot partner sodeluje v mnogih izobraževalnih projektih po Evropi, katerih namen je spodbuditi šolarje in študente, da se aktivneje vključujejo v znanost in tehniko.